Foldery z czatami pozwalają grupować czaty w foldery. Wyświetlają się w formie zakładek u góry listy czatów. To świetny sposób na uporządkowanie czatów – na przykład podzielenie ich na te związane z pracą, prywatne i nieodczytane.
Folder domyślny
Folder domyślny ma nazwę „Wszystkie czaty”. Nie można go usunąć ani zmienić jego nazwy. Nie można też edytować jego zawartości.
Własne foldery
Dodatkowo możesz tworzyć własne foldery zawierające dowolną kombinację czatów prywatnych lub grupowych. Te foldery możesz edytować, usuwać, zmieniać ich kolejność, a zawarte w nich czaty możesz wyciszać lub oznaczać jako odczytane.
- Przejdź do listy czatów.
- Dotknij czatu i go przytrzymaj.
- Wybierz opcję „Dodaj do folderu”.
- Utwórz nowy folder i nadaj mu nazwę lub wybierz istniejący już folder.
Wykluczanie czatów z folderu
Poszczególne czaty możesz dodawać do folderów lub z nich wykluczać. Wykluczenie czatu oznacza, że nigdy nie znajdzie się on w danym folderze, nawet jeśli spełnia jego kryteria.
- Przejdź do listy czatów.
- Dotknij folderu i go przytrzymaj.
- Dotknij opcji „Edytuj folder”.
- Czaty możesz dodawać do folderów lub z nich wykluczać.
- Aby dodać dany czat, dotknij opcji „Dodaj czat”.
- Aby wykluczyć dany czat, dotknij opcji „Wyklucz czat”.
Zmiana kolejności folderów
Kolejność folderów można zmieniać. Dotyczy to zarówno folderu domyślnego, jak i tych utworzonych przez Ciebie.
- Przejdź do listy czatów.
- Dotknij folderu „Wszystkie czaty” i go przytrzymaj.
- Dotknij opcji „Ustawienia folderu”.
- Aby zmienić kolejność folderów, użyj przycisku menu z dwiema liniami.
Sugerowane foldery
Są to dynamiczne propozycje folderów na czaty spełniające określone kryteria. Początkowo pojawiają się jako „Sugerowane foldery”. Kiedy dodasz taki folder, zamieni się on w zwykły folder. Jeśli go usuniesz, ponownie pojawi się jako folder sugerowany. To samo stanie się wtedy, gdy znacznie zmodyfikujesz dodany wcześniej sugerowany folder.