Co to są bezpieczne kopie zapasowe Signal?
Dzięki bezpiecznym kopiom zapasowym Signal możesz przywrócić czaty, jeśli coś się stanie z Twoim urządzeniem (choćby wpadnie Ci ono do jeziora). Gdy włączysz tę funkcję, urządzenie będzie automatycznie tworzyć kopie zapasowe historii wiadomości, więc w przypadku zmiany telefonu lub ponownej instalacji komunikatora Signal nie stracisz ważnych danych.
Twoje archiwum bezpiecznych kopii zapasowych jest szyfrowane metodą end-to-end i chronione kodem odzyskiwania składającym się z 64 znaków. Jest on niejawny nawet dla aplikacji Signal. Bez tego unikalnego kodu nikt (w tym Signal) nie może odczytać, odszyfrować ani przywrócić danych z Twojego archiwum bezpiecznych kopii zapasowych.
Co zawiera moje archiwum bezpiecznych kopii zapasowych?
Gdy ta funkcja jest włączona, archiwum bezpiecznych kopii zapasowych zawiera wszystkie Twoje wiadomości tekstowe, a także multimedia z ostatnich 45 dni, takie jak pliki, zdjęcia i załączniki.
Opcjonalnie, za niewielką miesięczną opłatą, możesz przechowywać w archiwum do 100 GB multimediów.
Ile to kosztuje?
Płatna wersja usługi to koszt 1,99 USD miesięcznie.
Co się dzieje w przypadku znikających wiadomości?
Wiadomości jednorazowe oraz te, które w momencie tworzenia kopii zapasowej mają zniknąć w ciągu 24 godzin, nie są w kopii uwzględniane.
Jak włączyć bezpieczne kopie zapasowe?
- W aplikacji Signal na telefonie otwórz
Ustawienia > Kopie zapasowe.
- Dotknij opcji Skonfiguruj > Włącz kopie zapasowe > Dalej. Następnie zapisz w bezpiecznym miejscu swój kod odzyskiwania i znów przejdź dalej.
- Potwierdź kod odzyskiwania i dotknij opcji Dalej > Kontynuuj. Wybierz tryb kopii zapasowych: darmowy lub płatny i potwierdź przyciskiem „OK”.
Czy włączenie bezpiecznych kopii zapasowych jest opcjonalne?
Tak. Nie musisz włączać tej funkcji, aby korzystać z aplikacji.
Jak wyłączyć bezpieczne kopie zapasowe?
- Otwórz aplikację Signal i przejdź do sekcji Ustawienia > Kopie zapasowe > Usuń kopię zapasową i wyłącz tworzenie kolejnych > Wyłącz i usuń.
Jak przywrócić wiadomości?
Android:
- Podczas rejestracji na ekranie przywracania lub przenoszenia konta wybierz opcję „Z kopii zapasowej Signal”.
- Wybierz opcję „Przywróć kopię zapasową”.
iOS:
- Otwórz aplikację Signal i przejdź do sekcji Ustawienia > Kopie zapasowe.
- Na ekranie przywracania lub przenoszenia konta wybierz opcję „Przywróć kopię zapasową Signal”.
Wprowadź kod odzyskiwania i dotknij opcji „Dalej”. - Wybierz opcję „Przywróć kopię zapasową”.
Jak anulować subskrypcję kopii zapasowych?
Android:
- Otwórz aplikację Sklep Google Play.
- Dotknij ikony profilu w prawym górnym rogu.
- Wybierz opcję Płatności i subskrypcje > Subskrypcje.
- Znajdź i wybierz opcję „Bezpieczne kopie zapasowe Signal”.
- Dotknij opcji „Anuluj subskrypcję”.
- Aby potwierdzić, postępuj zgodnie z instrukcjami.
iOS:
- Otwórz ustawienia iPhone'a.
- Dotknij swojego imienia u góry (Apple ID).
- Dotknij opcji „Subskrypcje”.
- Znajdź i wybierz opcję „Bezpieczne kopie zapasowe Signal”.
- Dotknij opcji „Anuluj subskrypcję”.
- Potwierdź anulowanie.
Co jeśli zgubię swój kod odzyskiwania? Dlaczego Signal nie może mi wtedy pomóc w przywróceniu kopii zapasowej?
Tylko Ty masz dostęp do swojego kodu odzyskiwania. Zostaje on wyświetlony tylko Tobie i nigdy nie jest udostępniany serwerom Signal.
Ponieważ Twoje archiwum bezpiecznych kopii zapasowych jest szyfrowane metodą end-to-end, nie można odszyfrować jego zawartości bez tego kodu.
Czy mogę usunąć swoją kopię zapasową?
Tak. Jeśli wyłączysz bezpieczne kopie zapasowe w ustawieniach aplikacji Signal, całe archiwum bezpiecznych kopii zapasowych zostanie automatycznie usunięte.
Czy mogę połączyć ze sobą kilka kopii zapasowych?
Obecnie łączenie kopii zapasowych nie jest możliwe.